Print this page

Τα ψυγεία στο μέλλον θα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και πολύ περισσότερους μαγνήτες!

Η τεχνολογία στα ψυγεία δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ από τότε που η General Electric πούλησε το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο το 1927. Παρόλ’ αυτά, ελπίζει να καταφέρει να το αλλάξει αυτό σύντομα με ένα πρωτοποριακό τρόπο λειτουργίας του ψυγείου. Κατά μέσο όρο, το ψυγείο που έχετε στο σπίτι σας καταναλώνει σε ένα χρόνο όση ενέργεια καταναλώνει ο μέσος κάτοικος της Αφρικής σε ολόκληρη την καθημερινότητά του. Εκτός από το μεγάλο κόστος του, δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτό γίνεται διότι τα ψυγεία είναι μεγάλα σε όγκο και παλαιάς τεχνολογίας. Είναι βασισμένα σε ένα συμπιεστή και στο αέριο φρέον η λειτουργία των οποίων είναι πολύ απλοϊκή: Το ψυγείο εξάγει θερμότητα ώστε να διατηρήσει δροσερό το εσωτερικό του.

fridgenew1.jpg

Η General Electric δουλεύει πάνω σε ένα ψυγείο βασισμένο σε μαγνήτες με 30% μεγαλύτερη απόδοση! Η αρχή λειτουργίας του είναι βασισμένη σε γνώσεις από το 1880, αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν υλικά που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις απαιτήσεις: Το ότι κάποια μέταλλα θερμαίνονται όταν βρίσκονται κοντά σε μαγνήτες και ψύχονται όταν απομακρύνονται από αυτούς, ήταν γνωστό από παλιά. Το πρόβλημα ήταν ότι με τα υλικά της εποχής δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας υλικών όμως, η ψύξη με την βοήθεια μαγνητών είναι πλέον εφικτή και ρεαλιστική.

magnetopt.jpg

Η General Electric έχει κατασκευάσει ήδη ένα πρωτότυπο το οποίο έχει μέγεθος όσο ένα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ και έχει πραγματοποιήσει επιδείξεις στο Λευκό Οίκο, στο αμερικανικό υπουργείο ενέργειας και σε άλλες οργανώσεις. Η εταιρεία ευελπιστεί σε μαζική παραγωγή του νέου ψυγείου στα επόμενα 10 χρόνια.  

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

Πηγή: http://www.fastcoexist.com/3026358/the-fridges-of-the-future-will-use-far-less-energy-and-way-more-magnets