Print this page

Τα 6 προϊόντα που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους

Το γεγονός ότι ζούμε στον 21ο αιώνα μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλες οι τεχνολογικές ανακαλύψεις αποτελούν επινοήσεις της εποχής μας. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι άνθρωποι πάντοτε είχαν έξυπνες ιδέες. Απλώς, ενίοτε αυτές οι ιδέες αποτύγχαναν. Όχι επειδή δεν ήταν καλές, αλλά επειδή ο κόσμος δεν ήταν ακόμη σε θέση να κατανοήσει την χρησιμότητά τους.

 

 

Πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσα πράγματα που σήμερα θεωρούμε άχρηστα, οι άνθρωποι του μέλλοντος θα τα θεωρούν αναντικατάστατα για την ζωή τους.

 

1. Υβριδικό αυτοκίνητο. 115 χρόνια πριν, το 1900 ο νεαρός τότε Φερδινάνδος Πόρσε δημιούργησε ένα αυτοκίνητο με δύο κινητήρες. Έναν ηλεκτρικό και έναν πετρελαίου. Μάλιστα το όχημα αυτό μπορούσε να φτάσει τα 35χμ/ώρα και είχε αυτονομία 200 χιλιομέτρων!

Lohner-PorscheHybrid.jpg

 

2. Εικονοτηλέφωνο. Αν υπήρχε κάτι κοινό σε όλες τις μελοντολογικές προβλέψεις του παρελθόντος, αυτό ήταν το εικονοτηλέφωνο. Έτσι λοιπόν η εταιρεία Western Electric αποφάσισε να το δημιουργήσει. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Western Electric Picturephone έγινε το 1964 σε διεθνή έκθεση και όλοι το αντιπάθησαν αμέσως. Παρόλα αυτά η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγωγή του και το 1970 η συσκευή βγήκε στα καταστήματα. Την συνέχεια την φαντάζεστε...

picturephone.jpg

 

3. Βίντεο. Εντάξει. Δεν ήταν ακριβώς βίντεο αλλά η λογική πάνω στην οποία στηριζόταν ήταν η ίδια. Σου επέτρεπε να μαγνητοσκοπήσεις τηλεοπτικά προγράμματα και να τα ξαναπαίξεις όποτε θέλεις. Με κόστος περίπου 3.000 σημερινές στερλίνες, διάρκεια καταγραφής που δεν ξεπερνούσε το 20λεπτο και τεχνικές γνώσεις για να το χρησιμοποιήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε δεν αποδείχτηκε πολύ δημοφιλές. Το Telcan (Television in a can) κυκλοφόρησε το 1963 και το 1964 η εταιρεία παραγωγής τους πτώχευσε. Περίεργο ε;

telcanvtr_005.jpg

4. Κούκλα που μιλάει. Αν νομίζετε ότι οι κούκλες που μιλάνε είναι προνόμιο μόνο των σημερινών παιδιών, κάνετε λάθος. Τέτοιες κούκλες υπήρχαν ήδη από το 1877. Την πρώτη από αυτές την έβγαλε στο εμπόριο ο Τόμας Έντισον. Ναι, ο γνωστός εφευρέτης. Και δεν ήταν απλώς μια ομιλούσα κούκλα. Περιείχε και τον πρώτο φωνογράφο κατασκευασμένο για οικιακή χρήση.

dollad.jpg

 

Δυστυχώς ήταν πολύ ευαίσθητη στη χρήση της και έτσι οι πιο πολλές επεστράφησαν. Ήταν μια πλήρης εμπορική αποτυχία δηλαδή καθώς δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο περισσότερο από ένα μήνα. Πάντως τον ίδιο τον Έντισον δεν φαίνεται να τον πτόησε το γεγονός καθώς έγινε πλούσιος με άλλες εφευρέσεις του!

 

 

5. Πλυντήρια ρούχων. Αν και κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει διάφορες προσπάθειες να γίνει το πλύσιμο των ρούχων πιο εύκολο, ήταν ο William Blackstone που δημιούργησε το πλυντήριο ρούχων με κάδο το 1874 ως δώρο στη γυναίκα του. Από τότε φυσικά έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος καθώς ο συνδυασμός ηλεκτρικού ρεύματος-νερού στην αρχή αποδείχτηκε δύσκολος για τους τεχνικούς. Τα βραχυκυκλώματα με άλλα λόγια ήταν συχνό φαινόμενο. Παρόλα αυτά τα καταφεραν και πλέον τα πλυντήρια ρούχων αποτελούν τμήμα σχεδόν κάθε οικοσκευής.

washing_machine.jpg

 

6. Φούρνος μικροκυμάτων. Άλλη μια συσκευή που έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Το πρώτο μοντέλο κυκλοφόρησε την δεκαετία του '40 και εκτός από το τεράστιο κόστος του (περίπου 5.000 δολάρια) ήταν και εξαιρετικά ογκώδες. Παρόλα αυτά έδινε την δυνατότητα στα εστιατόρια να κρατούν φαγητό στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστεί. Γεγονός που και πιο φρέσκο το διατηρούσε και μείωνε τις ποσότητες που κατέληγαν στα σκουπίδια. Φυσικά, όσο περνούσαν τα χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων όλο και μίκραιναν και φυσικά χαμήλωνε και το κόστος τους. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μακρινός τους πρόγονος εμφανίστηκε στη ζωή μας πριν 70 περίπου χρόνια!

radarange-mar-1955-popular-electronics-0.jpg

 
{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://mentalfloss.com/article/56444/6-products-were-ahead-their-time