Η φρίκη των ασύλων

 

Είτε από το μακρινό είτε από το όχι και τόσο μακρινό  παρελθόν, οι εικόνες από ψυχιατρικά και όχι μόνο ιδρύματα συγκλονίζουν. Η ανεπαρκής φροντίδα των ασθενών συναντά τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τις κατά καιρούς αντιδεοντολογικές θεραπευτικές προσεγγίσεις…

 

 

 

Γυναίκες ψυχικά ασθενείς λαμβάνουν τη δημοφιλή στις αρχές του 20ού αιώνα θεραπεία με ράδιο.

75.jpg

Καρέκλα που χρησιμοποιούνταν για τον περιορισμό ασθενών υστερίας (η υστερία δεν υφίσταται πλέον ως νοσολογική οντότητα).

82.jpg

Ένας ασθενής που υποβάλλεται σε εγκεφαλική διαθερμία στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Οι υποστηρικτές της διαθερμίας θεωρούσαν ότι αν διαπεράσει τον εγκέφαλο ηλεκτρικό ρεύμα, αυτός θα ταρακουνηθεί και έτσι θα υποχωρήσουν τα ψυχωτικά συμπτώματα. Στην πορεία των χρόνων, η διαθερμία απορρίφθηκε ως μη ασφαλής και αναξιόπιστη μέθοδος.

78.jpg

Ψυχιατρικό άσυλο στο Kalamazoo, Michigan (1870).

76.jpg

Το Ψυχιατρικό Κέντρο Pilgrim στο Long Island των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχε φτάσει να φιλοξενεί ως και 14.000 ασθενείς! Η ‘φιλοξενία’ δεν ήταν βέβαια και πολύ ζεστή, αφού οι επιθετικές θεραπείες (λοβοτομές, ηλεκτροσόκ, φαρμακοθεραπείες με τεράστιες δοσολογίες που έριχναν τους ασθενείς σε κώμα) ήταν στην ημερήσια διάταξη.

80.jpg

Δείπνο στο υπόγειο

81.jpg

Tα κριτήρια για να εισαχθεί κάποιος στο ίδρυμα Trans-Allegheny Lunatic Asylum κατά τις χρονιές 1864-1889 δεν είχαν και μεγάλη σχέση με πραγματικά ψυχιατρικά προβλήματα (φαίνεται πως οτιδήποτε είχε να κάνει με το σεξ όπως αυνανισμός, σαγήνη, σεξουαλικές επαφές ήταν βασικοί λόγοι εισαγωγής).

77.jpg

Τα εργαλεία της λοβοτομής.

64.jpg

Μηχανικό μασάζ με χτυπήματα στο σανατόριο Battle Creekστο Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ασθενείς του ιδρύματος εκούσια προσέρχονταν στο σανατόριο και δέχονταν πολλές άλλες ‘περίεργες’ θεραπείες (για ψυχιατρικά ή για άλλα προβλήματα).

73.jpg

Κρατικό Νοσοκομείο Norwich, Connecticut, Ηνωμένες Πολιτείες.

74.jpg

Κομμάτια από εγκέφαλο καλυμμένα με κερί στο νεκροτομείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου West Park (Surrey, Μεγάλη Βρετανία).

71.jpg

Ασθενείς σε ‘χαλαρωτικούς’ θαλάμους ατμού το 1910.

67.jpg

Εγκαταλελειμμένο άσυλο (Limbiate, Ιταλία).

66.jpg

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο αυνανισμός είχε ενοχοποιηθεί ως βασική αιτία της ψυχικής ασθένειας. Οι ψυχιατρικοί ασθενείς λοιπόν, αναγκάζονταν να φορούν αυτό το ‘εργαλείο παρεμπόδισης’ στα γεννητικά όργανα.

65.jpg

Μια ‘μάσκα τρέλας’, 17ος αιώνας. Η μάσκα τρέλας (insanity mask) ήταν μια μεταλλική μάσκα που περιόριζε τις κινήσεις του κεφαλιού όσων είχαν στιγματιστεί ως 'τρελοί'.

 

68.jpg

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, η υδροθεραπεία, η παραμονή δηλαδή του ασθενή σε μια μπανιέρα σε ζεστό νερό για αρκετές ώρες θεωρούνταν ότι χαλάρωνε και ανακούφιζε τους ψυχικά πάσχοντες. (1936) 

69.jpg

 

 {fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.slightlywarped.com/crapfactory/curiosities/2014/february/disturbing_asylum.htm

 

Προτεινόμενα