Print this page

Εντυπωσιακές φωτογραφίες της Γης από το διάστημα!

Μια φωτογραφία της Γης από ψηλά μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον ίδιο μας τον πλανήτη. Εικόνες απίστευτης ομορφιάς δίπλα δίπλα με εικόνες καταστροφής συνθέτουν το παζλ των δορυφορικών φωτογραφιών της γης.

 

 

fotografies-ghs03.jpg

Εμπνευσμένη από το "overview effect" (η αίσθηση ότι ο πλανήτης μας είναι πολύ ευάλωτος μπρος στο μεγαλείο του σύμπαντος όταν τον βλέπουμε από μακριά), μια νέα ιστοσελίδα που ονομάζεται Daily Overview (Καθημερινή Επισκόπηση) παρουσιάζει πλάνα της Γης από ψηλά. To έναυσμα για την προσπάθεια αυτή ήταν το Overview, μια ταινία μικρού μήκους από την Planetary Collective.

"Εκτός και αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας σε ένα αεροπλάνο, η καθημερινή προοπτική σας περιορίζεται στην επιφάνεια της Γης και συγκεκριμένα στη γραμμή της όρασης σας" λέει ο Benjamin Grant, ο οποίος ξεκίνησε την ιστοσελίδα.

 

"Από εδώ κάτω είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε πλήρως την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των πραγμάτων που έχουμε κατασκευάσει, την πολυπλοκότητα των συστημάτων που έχουμε αναπτύξει, ή τις ολέθριες συνέπειες που οι πράξεις μας έχουν επιφέρει στον πλανήτη μας", συνεχίζει ο Grant.

fotografies-ghs01.jpg

Κάθε μέρα, ο Grant ανεβάζει στην ιστοσελίδα μια καινούργια δορυφορική εικόνα, που τραβήχτηκε από το Apple Maps. "Θέλω να συγκεντρώσω αυτά τα μέρη και τις στιγμές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει παρέμβει-προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο - στη διαμόρφωση του τοπίου" εξηγεί.

fotografies-ghs07.jpg

"Αρχίζουμε κατά κάποιο τρόπο να σκεφτόμαστε μια συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα, και κατόπιν συνεχίζουμε με την έρευνα για την εύρεση του τοπίου...", αναφέρει ο Grant. 

Από τότε που άρχισε να ψάχνει για τις εικόνες λέει ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Σχολιάζει μάλιστα ότι "Ποτέ δε θα δω ξανά ένα χάρτη αεροδρομίου ή τα κοντεινερ στο λιμάνι με τον ίδιο τρόπο".

fotografies-ghs04.jpg

Οι εικόνες, σύμφωνα με τον Grant μας δίνουν την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τον πλανήτη μας στο σύνολο του, να απολαύσουμε την ομορφιά του αλλά και να αναλογιστούμε την εύθραυστη πλευρά του. Αν και οι εικόνες του δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την θέα που βλέπουν οι αστροναύτες, παρόλα αυτά φαίνεται να μπορούν να αλλάξουμε την οπτική μας με παρόμοιο τρόπο. "Αυτή είναι η γνωστική μετατόπιση που πιστεύω ότι είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην κατανόηση του ποιοι είμαστε ως είδος, και τι χρειάζεται να γίνει για να διατηρήσουμε έναν ασφαλή και υγιή πλανήτη". λέει ο Grant. Τώρα κατά πόσο αυτό είναι εφικτό μένει να το μάθουμε...

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

 

Πηγή: http://www.fastcoexist.com/3026174/stunning-photos-of-earth-from-above-will-change-your-outlook-of-the-planet