Τι φανερώνουν οι κόρες των ματιών;

 

Αυτή η μαύρη βουλίτσα στο κέντρο των ματιών μας δεν επιτρέπει μόνο να περνά το φως στο μάτι ούτε είναι απλά το μέσο για να βλέπουμε. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά πώς οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται και συστέλλονται μπορεί να καταλάβει πολλά για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας…

 

 

Έχει αποδειχτεί από τη δεκαετία του ’60 ότι η διεσταλμένη κόρη μπορεί να σημαίνει ότι σκεφτόμαστε πολύ. Όσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα των Hess & Polt (1964) αναλάμβαναν πιο δύσκολα έργα, τόσο οι κόρες τους διαστέλλονταν. Όταν όμως ο εγκέφαλος υπερφορτώνεται, οι κόρες συστέλλονται. Συγκεκριμένα, όταν το μυαλό λειτουργήσει στο 125% των δυνατοτήτων του, το σύστημα ‘κλείνει’ και οι κόρες μικραίνουν! 

kores-mation01.JPG

Οι κόρες των ματιών χρησιμεύουν και σαν προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο πράγμα που ελέγχουν οι γιατροί στους τραυματίες είναι οι κόρες των ματιών. Πρέπει να είναι ισομεγέθεις, στρογγυλές και να αντιδρούν στο φως. Αν δεν ισχύει κάτι από αυτά, κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

 

Οι διεσταλμένες κόρες αποτελούν και σημάδι ερωτικού ενδιαφέροντος, όπως απέδειξαν ο Bernick και οι συνεργάτες του το 1971. Βέβαια μη θεωρήσετε δεδομένο ότι το αντικείμενο του πόθου σας σάς επιθυμεί κολασμένα βασισμένοι μόνο και μόνο στις κόρες των ματιών της/του. Κάποιοι αμφισβητούν την έρευνα του Bernick και άλλες σχετικές έρευνες, επειδή έγιναν δείχνοντας γυμνές φωτογραφίες στους συμμετέχοντες και έχει υποστηριχτεί ότι οι κόρες τους μπορεί να διαστέλλονται επειδή βλέπουν κάτι ενδιαφέρον, και όχι απαραίτητα ερωτικό.

 

Όταν όμως οι εικόνες είναι σκληρές και επώδυνες, οι κόρες μικραίνουν προκειμένου να τις αποφύγουν. Αυτό αποδείχτηκε στην έρευνα του Hess (1972), όπου οι κόρες των συμμετεχόντων, στη θέα εικόνων από τραυματισμένα παιδιά, πρώτα μεγάλωσαν από το σοκ, και κατόπιν μίκρυναν για να ‘διώξουν’ τις ενοχλητικές εικόνες. 

kores-mation03.JPG

Προσοχή, οι κόρες μπορεί να προδώσουν και τις πολιτικές σας προτιμήσεις! Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Barlow (1969) εμφάνιζαν διεσταλμένες κόρες όταν έβλεπαν φωτογραφίες πολιτικών που εξέφραζαν και τις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις…

 

Έχει υπαινιχθεί από τις ταινίες, αλλά έχει αποδειχτεί και στην πραγματικότητα: Ο πόνος διαστέλλει τις κόρες των ματιών. Ο Chapman και οι συνεργάτες του (1999) μέτρησαν ότι ένα μικρό ηλεκτροσόκ στα ακροδάχτυλα μπορεί να διαστείλει την κόρη 0,2 χιλιοστά. Λογικά αν κάποιος υφίσταται μεγάλο πόνο, οι κόρες του θα καταλαμβάνουν κυριολεκτικά το μάτι.

 

Οι κόρες των ματιών προδίδουν και όσους βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών. Πολύ μικρές κόρες δείχνουν ότι έχει προηγηθεί χρήση αλκοόλ ή οπιούχων ενώ έντονα διεσταλμένες κόρες δείχνουν ότι έχει προηγηθεί χρήση αμφεταμινών, κοκαΐνης, LSD και άλλων διεγερτικών.

 

Οφείλουμε εδώ να προσθέσουμε ότι οι αλλαγές στο μέγεθος της κόρης του ματιού δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμες με γυμνό μάτι. Συνειδητά μπορεί να μη βλέπουμε τις αλλαγές μεγέθους, αλλά ασυνείδητα φαίνεται ότι τις προσέχουμε (Demosetal, 2008). Επομένως, η διαστολή ή συστολή της κόρης δε γίνεται ορατή, αλλά βιώνεται και, μαζί και με λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα μας δίνει μια εντύπωση για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Ίσως δηλαδή το ένστικτό μας, η ‘αίσθηση’ που έχουμε για κάποιον που γνωρίζουμε να μην είναι τυχαία, αλλά να βασίζεται σε ανεπαίσθητες λεπτομέρειες που ‘πιάνουμε’ ασυνείδητα. 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

Πηγή: http://www.spring.org.uk/2011/12/what-the-eyes-reveal-10-messages-my-pupils-are-sending-you.php

Προτεινόμενα