Κάντε σεξ και αδυνατίστε!

Ότι με το σεξ καίμε θερμίδες είναι δεδομένο. Υπάρχει όμως και άλλος ένας τρόπος με τον οποίο το σεξ βοηθά στη σιλουέτα μας: Η ωκυτοκίνη (Oxytocin) είναι μια ορμόνη που ευθύνεται για τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, με άλλα λόγια σχετίζεται με το σεξ, τον οργασμό, το θηλασμό, τη γέννα, την κοινωνικοποίηση. Σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας με επικεφαλής τον Manfred Hallschmid, αναδείχτηκε και μια άλλη μοναδική ιδιότητα της ωκυτοκίνης: μειώνει τις θερμίδες που παίρνουμε όταν τσιμπολογάμε για ευχαρίστηση!

 

Οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες της έρευνας τόση ωκυτοκίνη όση απελευθερώνει ο εγκέφαλος μετά το σεξ ή το θηλασμό ενώ στους άλλους μισούς δεν έδωσαν τίποτα. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έφαγαν ένα κανονικό πρωινό. Ως εδώ δε φάνηκε όσοι πήραν ωκυτοκίνη να τρώνε παραπάνω ή λιγότερο, με άλλα λόγια η ωκυτοκίνη δεν είχε επίδραση στο αίσθημα της φυσιολογικής όρεξης. Αργότερα, δόθηκαν στους συμμετέχοντες σνακ.

kantesexkaiadinatiste2.jpg

Σε αυτή τη φάση, όσοι είχαν πάρει την ωκυτοκίνη, κατανάλωσαν πολύ λιγότερες θερμίδες. Άρα η ωκυτοκίνη μείωσε το αίσθημα της λιγούρας, της ανάγκης για κατανάλωση θερμιδογόνων σνακ (χωρίς ο οργανισμός να πεινάει).

 

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας (αφού μειώνει τα τσιμπολογήματα χωρίς να επηρεάζει τα κανονικά γεύματα), αν και μια τέτοια ιδέα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Έως τότε, ‘πάρτε’ την ωκυτοκίνη σας με φυσικό τρόπο (ναι, το σεξ εννοούμε)!   

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.scientificamerican.com/article/sex-hormone-lessens-snacking 

Προτεινόμενα