Print this page

Η επιστήμη των χρωμάτων

 

 

 

 

Χρώμα, μια έννοια τόσο συγκεκριμένη και παράλληλα τόσο αφηρημένη. Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια ερωτήματα που σχετίζονται με τη χρωματική παλέτα. Σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέρονται ευρήματα.

 

 

 

 

 

 

Το γεγονός ότι βλέπουμε χρώματα αποτελεί μια ψυχολογική διεργασία του εγκεφάλου μας προκειμένου αυτός να ερμηνεύει και να επεξεργάζεται καλύτερα το γεμάτο ερεθίσματα περιβάλλον.

 

Ο μηχανισμός αντίληψης του κόκκινου χρώματος έχει εντοπιστεί στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο ως γνωστόν έχουν μόνο οι γυναίκες!  Έτσι εξηγείται γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κόκκινου (μπορντό, βυσσινί, ρουμπινί, κεραμιδί κλπ) ενώ οι άντρες βλέπουν απλά το εξής ένα: κόκκινο.

93.jpg

Τα δύο δημοφιλέστερα χρώματα είναι το μπλε και το ‘συγγενές’ του μωβ. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους παγκοσμίως δηλώνουν ως αγαπημένο τους χρώμα το μπλε ή το μωβ!

92.jpg

Το κίτρινο και το πορτοκαλί ξυπνούν το αίσθημα της πείνας, γι’ αυτό και κυριαρχούν στη διακόσμηση των εστιατορίων!

 

Το ροζ χρώμα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και γι’ αυτό προτείνεται για νηπιαγωγεία, φυλακές, ακόμα και σε παιδικά δωμάτια! Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που φορούν φωτεινά χρώματα αφήνουν εξαιρετικές πρώτες εντυπώσεις στους άλλους ανθρώπους!

 

Τα ασημένια αυτοκίνητα στατιστικά εμπλέκονται σε πολύ λιγότερα ατυχήματα από τα αυτοκίνητα άλλων χρωμάτων, λόγω της μεγάλης ορατότητας του ασημένιου χρώματος ακόμα και στο σκοτάδι.

95.jpg

Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τα χρώματα. Όσοι υποφέρουν από χρωμοφοβία εμφανίζουν ζαλάδες, ταχυκαρδίες, αυξημένη πίεση, τρέμουλο και αίσθηση πανικού.    

 

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://facts.fm/color-psych/