Print this page

Αν δεν έχει σοκολάτα, δεν είναι γλυκό!

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μια σχέση πάθους με τη σοκολάτα, σε σημείο να ασκούμε βέτο όπως το παραπάνω. Εξάλλου, πολλοί είναι εκείνοι που δεν ικανοποιούνται με επιδόρπια που δεν περιλαμβάνουν την αγαπημένη τους (και μας) σοκολάτα!

 

 

 

Η έντονη επιθυμία μας για μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος ή για ένα γεμιστό σοκολατάκι έχει απασχολήσει τους επιστήμονες και το Scientific American συνοψίζει τα ευρήματά τους στο παρακάτω βίντεο:

 

Σαφώς και η σοκολάτα περιέχει ουσίες που επιδρούν στη βιοχημεία του εγκεφάλου: διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη, ουσίες που συνδέονται με την ευχαρίστηση και την ανανδαμίνη, ένα συστατικό συγγενή του οποίου εντοπίζονται στη μαριχουάνα! Βέβαια, δεν ευθύνεται η ανανδαμίνη για την ‘εξάρτηση’ που κάποιοι έχουμε από τη σοκολάτα, αφού για να νιώσει κανείς οποιοδήποτε ‘ανέβασμα’  θα πρέπει να καταναλώσει σχεδόν το 1/3 του βάρους του σε σοκολάτα!

139.jpg

Αυτό που λαχταρούμε λοιπόν είναι οι καθαρά βιολογικές επιδράσεις των συστατικών της σοκολάτας; Όχι. Σε μια έρευνα της δεκαετίας του ’90 αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι δεν ικανοποιούνταν τόσο από ένα χάπι με τις ίδιες δραστικές ουσίες της σοκολάτας όσο από την ίδια τη σοκολάτα. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες της έρευνας φάνηκε να ικανοποιούνται από τη λευκή σοκολάτα, η οποία όμως δεν έχει τις ίδιες δραστικές ουσίες με την πικρή σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος. Από την άλλη, δεν μπορεί να λατρεύουμε τη σοκολάτα λόγω της ζάχαρης, αλλιώς θα ικανοποιούμασταν με οποιοδήποτε γλυκό!

chocolate.jpg

Το γιατί μας έλκει τόσο η σοκολάτα, παραμένει λοιπόν, ως ένα βαθμό, μυστήριο, ωστόσο οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν ένας λόγος που τη λατρεύουμε είναι επειδή η κατανάλωσή της είναι μια απολαυστική εμπειρία… Η εμφάνισή της, η γεύση της, η υφή της, το άρωμά της…   

 

{fcomment width=600 mail_to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.}

 

 

Πηγή: http://www.scientificamerican.com/video/why-do-we-love-chocolate